VUČIĆ SE UPRAVO OBRAĆA ZA CNN: Evo Šta Je Izjavio Na Samom Početku

VUČIĆ SE UPRAVO OBRAĆA ZA CNN: Evo Šta Je Izjavio Na Samom Početku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je gost televizije CNN od 19 sati, u emisiji Kristijane Amanpur.

Vučić je na početku gostovanja rekao da je uvijek cijenio izvještaje iz Bijele kuće, ali da je pravo pitanje u tome što izvještaji nisu bili u potpunosti tačni.

– 2001. godine potpisali smo aranžman sa NATO, o pristupu Kopnenoj zoni bezbjednosti, i dogovoreno je da je koristimo bez ikakvih ograničenja. Sada imamo 4.400 vojnika u zoni, i to je uobičajeno. Ne trebaju nam nikakvi ratovi i sukobi sa NATO, mi želimo da imamo veće prisustvo Kfora na sjeveru KiM, što je jedan od načina da Srbi budu bezbjedni – kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije dodaje da srpska vojska prati situaciju na terenu, i da je pomjerila snage kako bi bile najkorisnije.

– Ali ja nisam potpisao ni neki viši stepen uzbune. Broj ljudstva nije bio veći, ni čak od 60 odsto koji je obično na granici. Srbija je posljednja zemlja kojoj trebaju incidenti, zbog samih pregovora. Srbija je konstruktivni partner u dijalogu, pravili smo ustupke, druga strana nije radila ništa. Vršili su postepeno etničko čišćenje, od dolaska Kurtija na vlast 10 odsto je manje Srba na KiM, bilo je više od 420 napada na naš narod na sjeveru KiM – kazao je on.

Vučić ističe da će Srbija pozvati na odgovornost sve ljude koji su činili krivična djela, i da će tužilaštvo uraditi svoj posao u slučaju Milana Radoičića.

– Ali ja sam pričao o korijenu problema, ali vi to ne želite da čujete. Srbi su željeli da se zaštite. Ja neću da branim ubistvo albanskog policajca, osuđujem to. Ali Srbe hapse bez ikakvih optužnica, izbacuju ih iz kuća, ništa od toga nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom i Briselskim sporazumom. ZSO i dalje nije formirana. Albanski režim u Prištini nije htio to da sprovede u djelo, i ljudi su htjeli da se odbrane – dodao je predsjednik Srbije.

Kurir.rs

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x