STIŽE VREMENSKI ŠOK OBRT: Nedjelja donosi promjene, ali tek slijedi PAKAO – poznati meteorolog upozorava da ni ovo neće dugo potrajati

STIŽE VREMENSKI ŠOK OBRT: Nedjelja donosi promjene, ali tek slijedi PAKAO – poznati meteorolog upozorava da ni ovo neće dugo potrajati

Poslije obilnih kiša konačno nam stiže pravo letnje vreme, te ćemo nakon potopa od ponedjeljka imati djelimičnu stabilizaciju vremena. Prema najavama RHMZ od ponedjeljka se očekuje pretežno sunčano i osjetno toplije. Maksimalne temperature početkom nedjelјe biće oko 30 stepeni, a od srijede do petka ponegdje će dostići i 34 podiok.

Iako jedva čekamo period lijepog vremena, prema prognozama, ne treba baš mnogo da se radujemo, jer nam opet slijedi novi obrt… I tako, obrt za obrtom… kako ćemo sve to podnijeti fizički i mentalno? Ovo važi za cijeli Balkan, a u nastavku posebno za Srbiju.

Prema zvaničnim najavama RHMZ kiša polako prestaje, stabilizacija vremena se očekuje od nedjelje.

– Od ponedelјka pretežno sunčano i osetno toplije. Uz lokalni razvoj oblačnosti, pojava kratkotrajnih plјuskova sa grmlјavinom biće ređa i očekuje se u utorak (20.06.), kao i krajem sedmice. Maksimalne temperature početkom nedelјe biće oko 30 stepeni Celzijusovih, a od srede do petka (21-23.06.) ponegde će dostići i 34 stepena – navodi se na sajtu RHMZ.

Meteorolog Marko Čubrilo dao je i širu prognozu, u kojoj kaže da poslije ovog perioda opet stiže period zahlađenja, ali i novih padavina i grmljavina. Tako da ćemo imati obrte za obrtima…

– Već od petka posle podne biće nestabilno uz česte i jake grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode, a očekuje se i osveženje. Zatim do kraja meseca sledi period verovatno bez vrućine uz povremene pljuskove – nastavlja svoju prognozu Čubrilo, piše sd.rs.

347446329-10211367431259501-5630684682379428653-n

Vremenska prognoza Foto: Shutterstock

Meteoropate na udaru
Već nekoliko sedmica unazad mnogi se žale na glavobolju, nesanicu, bolove u mišićima, nervozu. Osim osnovnih tegoba kod hroničara, mnogima ne prija i nestabilno i kišovito vrijeme.

Nagle vremenske oscilacije nikome ne pogoduju, a naročito ne hroničnim i osjetljivim osobama, kao i meteoropatama. Iz hladnog i kišovitog vremena ulazimo u pravo ljeto, što će izazvati temperaturni šok.

– Svaka vremenska oscilacija predstavlja šok za organizam, kao što nismo navikli da u junu imamo hladno i kišovito vreme, tako nam sada ni nagli temperaturni obrt neće naročito prijati. Najosetljiviji su hronični bolesnici kao i meteoropate. Hroničnim pacijentima se preporučuje da redovno uzimaju terapiju, i da postepeno izlaze napolje ako je to moguće, ali generalno svi moramo dati vremena organizmu da se navikne na toplije vreme – kaže za medije dr Ljiljana Velkov.

Ko već ima tegobe i bolesti, neka se pazi
Kako stručnjaci objašnjavaju, neophodan je oprez kod kardiovaskularnih bolesnika, reumatičara i astmatičara. Pospanost, glavobolja i razdražljivost su moguće meteoropatske reakcije.

– Najbolje je osluškivati svoj organizam i ponašati se u skladu sa onim što vam prija. Ako ne morate ne izlazite napolje u doba dana kada je najtoplije, ako već izlazite ponesite sa sobom flašicu vode, uzimajte terapiju ako vam je propisana, spavajte dovoljno, pijte dovoljnu količinu tečnosti. Sada kada krene toplo vreme kako ne biste dehidrirali ne zaboravite i na to, takođe zaštite glavu. Vodite računa o klima uređajima i prilagodite odgovarajuću temperaturu, jer izlazak iz hladne prostorije na sunce “šokiraće” organizam, pa i o tome vodite računa jer mnogi u letnjim mesecima tu greše -objašnjava sagovornica za medije.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x