IVAN JE VLASNIK JEDNE OD NAJVEĆIH PLANTAŽA OVOG VOĆA U EVROPI: Porodični biznis donio ogromne prihode, kilogram je 10€

IVAN JE VLASNIK JEDNE OD NAJVEĆIH PLANTAŽA OVOG VOĆA U EVROPI: Porodični biznis donio ogromne prihode, kilogram je 10€

Porodica Plaščar iz Gornje Stubice u hrvatskom Zagorju uzgaja indijansku bananu i od toga su uspjeli da naprave unosan porodični biznis.

Porodica Plaščar iz Gornje Stubice u hrvatskom mjestu Zagorju uzgaja indijansku bananu. Ovim poslom počeli su da se bave 2014. godine sa pedesetak probnih sadnica, a danas ih imaju više od 2.500. Prema podacima Agronomskog fakulteta, ovo je jedna od većih plantaža u Evropi.

Indijanska banana nije karakteristična za ovo područje, ali ipak odlično uspijeva. Ivan Plaščar je sa suprugom bio na Tenerifama i tada je otkrio ovo voće. Potom je 2014. godine odlučio da posadi na svom imanju.

“Tako je, ovde u selo Šagudovec kod Gornje Stubice, krenuo sam s tih 50 sadnica, bilo je zaraslo, počeo sam da obrađujem zemlju i sve više sadim. Kad sam prijavljivao poljoprivredno gazdinstvo u Krapini, pitali su me šta imam na toj parceli, rekao sam im indijanske banane. Kaže mi gospođa pa nemojte da me zafrkavate, pa vidite koliko ljudi napolju čeka. Bio je jedan. Svaki dan dolaskom na ranč sam ga merio od petog do devetog mjeseca”, kaže Ivan Plaščar.

789896-collage-maker-27-jun-2023-03-35-pm-2911-f

Danas na pet hektara ima zasađeno je čak 2.500 indijskih banana. U aprilu cvjetaju, a sada se već naziru prvi plodovi jer ovogodišnja prevrtljiva klima im ide u korist. U Zagorju ovo voće naraste između 250 i 500 grama težine, a kada sazre tada je ukusa manga, ananasa i obične banane.

Berba je tokom septembra. U 2022. godini prinos je bio dvije tone, ove će biti dvostruki. Za nekoliko godina, tokom punog roda, Ivan Plaščar očekuje prinose od 50 tona.

“Cijene su od 10 eura po kilogramu, prošle smo godine plasirali sve na kućnom pragu. Nama je u planu prerada voćne pulpe, već smo krenuli u nabavu mašina i računamo na novac iz fondova”, kaže Ivan Plaščar.

(MONDO/HRT)

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x