“Pripremite se na nevrijeme, isključite kućanske aparate i sklonite stvari sa balkona”: STIGLO UPOZORENJE VATROGASACA

“Pripremite se na nevrijeme, isključite kućanske aparate i sklonite stvari sa balkona”: STIGLO UPOZORENJE VATROGASACA

Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar pozvala je u petak građane da se pripreme na potencijalno nevrijeme koje ovaj grad može zadesiti tokom sutrašnjeg dana.

  “Krupne stvari koje vam se nalaze na balkonu, dvorištu, terasi unesite na sigurno mjesto. U slučaju nevremena i grmljavine isključite iz struje sve kućanske aparate i punjače od mobitela. Za neželjene situacije za koje se nadamo da neće biti samo zovnite na 123”, napisali su na internetskoj stranici.Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narančasto upozorenje zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, a lokalno je moguća i pojava tuče. Kako su naveli, nevrijeme se očekuje širom zemlje danas od 14 sati do sutra u 15 sati.Još su napomenuli da uz jači pljusak može pasti 15 do 30 litara kiše po metru kvadratnom te da bi udari vjetra mogli biti od 50 do 70 kilometara na sat.

Olujno nevrijeme zahvatilo je Sloveniju, a približava se Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a nešto kasnije i Srbiji

Slovenska agencija za okoliš izdala je crveno upozorenje za sjeveroistočnu, sjeverozapadnu i centralnu Sloveniju, a slovenska vojska aktivirala je plan “Vihra”.

Opšta opasnost proglašena je na području više opština, nekoliko ljudi je zarobljeno u kućama.

Kretanje oluje uživo možete pratiti OVDJE.

Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar izdala je obavijest o vanrednom hidrološkom stanju za 4. i 5. august.

Kako se navodi u obavještenju, uslijed najavljenih jakih lokalnih pljuskova, praćenih grmljavinom i jakim udarima vjetra, lokalno je moguća pojava grada koje se očekuju u narednim danima, a na većini hidroloških postaja na vodnom području Jadranskog mora prognozira se porast vodostaja.

Obavijest o prognozi mogućih povećanja vodostaja, te pojavi mogućih bujičnih tokova obuhvaća općine i gradove: Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x