AKO IMATE NEKU OD OVE 3 BILJKE, ZMIJE NIKAD NEĆE PRIĆI VAŠEM DOMU: Bježe od njih kao nenormalne

AKO IMATE NEKU OD OVE 3 BILJKE, ZMIJE NIKAD NEĆE PRIĆI VAŠEM DOMU: Bježe od njih kao nenormalne

Zmije su često nepoželjni gosti na našim imanjima. Uređenje samog terena, odnosno staništa je relativno je nostavan način da se smanji mogućnost nastanjenja u vašoj bašti.

Većina zmija bira hladna, vlažna i mračna staništa, kao što su gomila, drva, dasaka ili gusti grmovi ili visoka trava. Naime, ista ova mjesta rado biraju miševi i glodari. Kako bi smanjili mogućnost pojave zmija otklonite potencijalna skrovišta i za grabljivicu i za lovinu.

Redovno kosite travnjak i kratite živu ogradu pogotovu onu koja raste blizu tla. Naslažite kamenje i drvo za ogrijev dalje od bašte i kuće, a još idealnije bi bilo na policama. Također, hranu za ljubimce držite u zatvorenim kontejnerima.

Ako je vaše dvorište ili bašta sklono zmijama, razmislite o izmjenama koje će odvratiti ove štetočine od ulaska. Redovno se bavite baštom kako biste uklonili sve privlačane zmije kao što su ostaci, rupe i rast.

Skratite travu da biste eliminisali skrovišta za zmije. Razmislite o postavljanju ograde otporne na zmije od čelične mreže, plastične folije ili mreže za hvatanje. Ako instalirate ogradu, uvjerite se da je u ravni sa zemljom i pod uglom ka spolja i da je visoka najmanje stotinjak cm i duboka oko 120 cm.

Koristite materijale koji zmijama otežavaju klizanje po njima, poput listova božikovine, šišarki, ljuske jajeta i šljunka.

Možda bi bilo dobro i da razmislite o sadnji biljaka koje odbijaju zmije koje pružaju prirodno sredstvo odvraćanja. Neki uobičajeni primjeri uključuju neven, limunsku travu i pelin, piše Espreso

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x