Cijelo Hrvatsko Primorje Ovog Ljeta Nosi NAJRUŽNIJU OBUĆU KOJU JE LJUDSKA NOGA IKADA DOTAKLA: ‘PAPUČE ZA HOD SRAMA’ Za Jedne Su BLAM, Za Druge Genijalne

Cijelo Hrvatsko Primorje Ovog Ljeta Nosi NAJRUŽNIJU OBUĆU KOJU JE LJUDSKA NOGA IKADA DOTAKLA: ‘PAPUČE ZA HOD SRAMA’ Za Jedne Su BLAM, Za Druge Genijalne

U mladosti često prihvatimo ideju da ljepota zahtijeva određene žrtve i da je svaka vrsta obuće ili odjeće koja se estetski sviđa oku opravdana. Međutim, kako sazrijevamo i starijemo, udobnost postaje glavni faktor. Zbog toga ne iznenađuje što ovog ljeta na obalama primorja možemo vidjeti turiste sa papučama koje su potpuno nekonvencionalne i različite od uobičajenog načina obuvanja na vrućem asfaltu, pješčanim ili šljunčanim plažama.

Radi se o papučama sa razdvojenim prstima, sličnim rukavicama za noge. Ljudi koji su ih nosili komentarišu da ove papuče pružaju osjećaj hodanja bosonogim stopalima i opuštaju prste. Iako vizualno možda nisu najprivlačnije i jedan Nijemac ih je čak nazvao “papučama za hod srama”, udobnost je ipak pretegnula nad estetikom.

Još jedna prednost ovog tipa papuča sa razdvojenim prstima je da ne opterećuju petu, što povoljno djeluje na mišićno-koštani sistem.

Nošenjem ovakvih papuča tijekom hodanja aktiviraju se mišići koji se obično ne koriste pri nošenju tradicionalne sportske obuće, što smanjuje rizik od problema kao što su ravna stopala i bolovi u leđima.

Papuče sa razdvojenim prstima na nogama

Također, proizvođači ovih papuča ističu da je održavanje ravnoteže znatno lakše u ovakvim modelima.

Iako su već neko vrijeme popularne u svijetu, ove papuče postaju popularne i na Balkanu ovog ljeta, a čini se da će njihova popularnost nastaviti  da raste.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x