NOVČANICA SA “GREŠKOM” Znate Li Ko Je Tužni Dječak Sa Monete Od 50 Dinara Iz Stare Juge

NOVČANICA SA “GREŠKOM” Znate Li Ko Je Tužni Dječak Sa Monete Od 50 Dinara Iz Stare Juge

Smatra se da je posljednja serija novčanica sa natpisom i grbom SFR Jugoslavije

Nakon monetarne reforme 1990. godine i uvođenja “Markovićevog” dinara, svjetlo dana je ugledala i nova novčanica od 50 dinara sa likom dječaka.

Novčanica je prvi put svjetlo dana ugledala u julu 1990. godine, a povučena je u julu 1992, godine, što znači da je nastavila da bude u opticaju i u SRJ, nakon raspada SFRJ. Na njoj se nalazi lik malog dječaka, a ona se stilski oslanja na jugoslovenske novčanice novijeg, modernijeg dizajna iz sredine 1980-ih. U numizmatičkoj zajednici već neko vrijeme kruže priče o tome ko je misteriozni dječak sa ove novčanice, piše portal Numizmatika.net.

Ova novčanica je nastala nakon Markovićevih reformi iz 1990. godine. Smatra se da je posljednja serija novčanica sa natpisom i grbom SFR Jugoslavije. Preovladavajuća boja je ljubičasto siva. Ovaj dizajn je postojao i na dvije novčanice iz SR Jugoslavije, nakon čega ovaj dječak više nije viđen u opticaju.

Dječak ima četiri, do pet godina, po procjeni numizmatičara. U središtu se nalazi grb države smešten unutar cvijeta, a iznad grba piše da je novčanicu izdala Narodna banka Jugoslavije na ćirlici, latinivi i na makedonskom jeziku.

Iako se sa sigurnošću ne može reći, smatra se da je ovaj dječak ustvari sin autora novčanice, Dragiše Andrića. Neki, koji su bili upućeni i upoznati sa situacijom, navodno su izjavili da je dječak sa novčanice identičan Andrićevom sinu. Ipak, to ostaje samo u sferi nagađanja.

Pojedini smatraju da je dječak zabrinut zbog tadašnje ekonomske i političke situacije u SFR Jugoslaviji. S obzirom na to da je kriza razarala državu, dječak je te, 1990. godine, izražavao svoju zabrinutost. Tu postoji i jedan paradoks. Na zadnjem dijelu novčanice su prikazane rascvjetale ruže što je simbol prosperiteta. Poznat je narodni izraz, kada nekome dobro ide, narod kaže “cvjetaju mu ruže”. Rascvjetale ruže i zabrinuto lice ne idu baš jedno s drugim, smatraju numizmatičari.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x