SELO KOD VITEZA ZANIJEMILO: Četiri maloljetnika počinila samoubistvo

SELO KOD VITEZA ZANIJEMILO: Četiri maloljetnika počinila samoubistvo

Pod nerazjašnjenim okolnostima, četvero maloljetnika iz malog mjesta Jardol kod Viteza oduzelo je sebi živote u posljednje dvije godine. Njih troje od oktobra do danas. Iz razgovora sa mještanima koji ne žele pred kameru, kažu kako u posljednje dvije godine žive u šoku. Brinu se za ostalu djecu.

Da se radi o samoubistvima, potvrdili su za N1 i u MUP-u SBK-a.

U svom odgovoru navode: “Obavještavamo Vas da su u prvih 8 mjeseci tekuće godine na području Viteza prijavljena dva samoubistva koja su izvršili maloljetnici. Također, u toku 2021. i 2022.godine na ovom području prijavljena su dva takva slučaja. U saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom u ovim slučajevima službenici policije su poduzeli zakonom propisane mjere i radnje.”

Iz Tužilaštva ovog kantona nisu nam odgovorili, pod kojim okolnostima je došlo do ove tragedije, niti šta je nagnalo mlade ljude da dignu ruku na sebe. Iz razgovora sa mještanima koji ne žele pred kameru, kažu kako u posljednje dvije godine žive u šoku. Brinu se za ostalu djecu i kažu, ne donosite nam novu bol, institucije treba da rade svoj posao. Jedna od mještanki nam kaže: “Zamislite kako je nama, a i tim roditeljima koji pročitaju i vide osmrtnice svoje djece u medijima. Juče smo sahranili jedno dijete. Strah nas je za našu ostalu djecu koja ovo preživljavaju.”

A očigledno je da se nešto dešava, jer u kratkom vremenskom periodu, u samo deset mjeseci, troje tinejdžera koji su se poznavali i živili jedni u blizini drugih su počinili samoubistvo. Za prvog čovjeka Viteza koji danas nije mogao pred kameru, ali je spreman da govori narednih dana, alarm je upaljen, piše N1BiH

Čim načelnik opštine izražava zabrinutost, nešto se dešavalo sa ovim maloljetnicima od kojih je troje imalo 16, a jedno 17 godina. Pojavljuje se sve ozbiljniji problem, naročito među mladima. I u ovom slučaju tek treba da se otkrije koji su uzroci da mlad čovjek digne ruku na sebe. Da li je u pitanju bilo šta vezano za društvene mreže, utvrdiće istraga. Samo prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku, 375 osoba je sebi oduzelo život, što je više za 40% u odnosu na 2021.I iako nema preciznih podataka, povećan je broj suicida koji su izvršili upravo mladi ljudi, piše N1BiH

(Izvor: N1BiH)

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x