POSLJEDNJE RIJEČI princeze Dajane od kojih ćete se NAJEŽITI: Nakon 26 godina konačno otkriveno šta se dogodilo KOBNE NOĆI poslije saobraćajke

POSLJEDNJE RIJEČI princeze Dajane od kojih ćete se NAJEŽITI: Nakon 26 godina konačno otkriveno šta se dogodilo KOBNE NOĆI poslije saobraćajke

Od saobraćajne nesreće u kojoj je stradala princeza Dajana prošlo je 26 godina, ali sjećanje ne jenjava. Kao po nekom nepisanom pravilu, uoči godišnjice njene smrti, u medijima osvane neko novo svedočenje na tragediju koja se desila u Parizu 31. avgusta 1997. godine.

Iako princeze Dajane nema više od dvije decenije, i dalje je jedna od najvoljenijih članova kraljevske porodice. Oko nje se i dalje vrti mnoštvo spekulacija – od toga da je njena smrt bila tragična nesreća, do toga da je sve bilo isplanirano i namješteno.

Proteklih godina mogle su se čuti različite verzije kako je došlo do udesa sa fatalnim ishodom, a nedavno su do javnosti stigle izjave očevidaca sa lica mesta. Svi su oni ranije dali iskaze u policiji, ali nikada nisu razgovarali sa novinarima.

U automobilu kojm su pokušavali da pobjegnu od paparaca, a potom udarili u podvožnjak na mjestu su poginuli vozač Henri Pol i Dajanin tadašnji partner Dodi Fajed. Sa njima je bio i tjelohranitelj Trevor Riz-Džons, koji je jedini preživio nesreću, dok je Dajana preminula četiri sata kasnije u bolnici.

Posljednje riječi upitila je njemu

Dajana je preminula od posljedica unutrašnjeg krvarenja prouzorkovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave. U minutima nakon nesreće, u polusvijesti na zadnjem sjedištu, smrskane glave i grudnog koša, Dajana je, kaže Džons, tiho dozivala Dodija.

Na lice mjesta prva je stigla ekipa vatrogasaca, a jedan od njih prišao je princezi Dajani koja je još uvijek bila pri svijesti.

– Osim povrijeđenog ramena, izgledalo je da je sa ženom koja je bila u kolima sve u redu. Disala je i razgovarala ‒ prisjetio se komandir vatrogasaca Zavijer Gurmelo, koji tada nije znao da pomaže britanskoj princezi.

– Kada sam stigao na mjesto udesa, još je razgovarala i bila pri sveijsti. Na engleskom jeziku je izgovorila: „O, Bože, šta se dogodilo?“ Mogao sam to da razumijem pa sam pokušao da je smirim. Držao sam je za ruku“, izjavio je Zavijer za „Daily Mail“.

diana-0

– Tek kada smo je smjestili u kola hitne pomoći, saznao sam o kome je riječ. Kapetan mi je rekao da je to princeza Dajana, a onda sam i sam shvatio zašto mi je djelovala poznato.

Slično iskustvo imao je i doktor Frederik Mejli, koji se na mjestu nesreće našao slučajno jer se tim putem vraćao kući poslije zabave.

– Odmah sam vidio da su dvije osobe mrtve. Dajana i njen telohranitelj bili su ozbiljno povrijeđeni, ali još živi – rekao je svojevremeno Mejli. Doktor je prvo ukazao pomoć princezi, koja je sjedila na podu „mercedesa“.

– U početku je izgledala dobro pa sam sa njom razgovarao na engleskom. Rekao sam joj da sam doktor i da će sve biti u redu. Ni kada su je kola hitne pomoći odvezla nisam imao pojma ko je bio preda mnom. Tek kasnije sam to otkrio – dodao je.

U Velikoj Britaniji nastao je opšti haos
Vest da je u Parizu nastradala voljena britanska princeza zvučala je do te mjere nevjerovatno da je načelnik bolnice u kojoj je preminula u nekoliko navrata odbio da dođe, uvjeren da je posredi neslana šala.

– Kada sam napokon otišao, vidio sam mrtvu princezu Dajanu. Prvo sam pomislio na njene sinove, prinčeve Vilijama i Harija. Moram da povozem palatu i javim šta se desilo. Gotovo je, to je najgore ‒ prisetio se tadašnji načelnik.

U Britaniji su oko 3 sata ujutru princ i kraljica saznali da je Dajana preminula na operaconom stolu. Uslijedio je haos. Elizabeta je Čarlsa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vijesti objavi tek ujutru.

Čarls je bio van sebe. Znao je da će javnost za sve kriviti njega i bojao se da je ugrožen i sam opstanak monarhije. Dodatno se užasavao medijske pažnje koja će odjednom zaposjeti njegovu ljubavnicu Kamilu, koja ga je još te noći telefonski tješila. Kad su ujutru Vilijamu i Hariju rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je u Londonu vladao opšti haos.

Dajana je sahranjena 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih. Kraljica je na kraju, na dan sahrane, prošetala među silnim cvijećem i buketima ispred palate, naklonila se ispred Dajaninog kovčega i spustila, prvi put u istoriji, zastavu iznad Bakingemske palate na pola koplja.

Svih ovih godina medijima kruže različite teorije. Mnogi se pitaju da li je neko petljao sa kočnicama automobila, da li je Dajana u trenutku pogibije bila trudna… Istina se nažalost verovatno nikada neće saznati.

(Blic Žena)

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x