DOBRE VIJESTI ZA RADNIKE: Od 1. Januara 2024 minimalac u FBiH se povećava: EVO KOLIKO ĆE IZNOSITI MINIMALNA PLATA

DOBRE VIJESTI ZA RADNIKE: Od 1. Januara 2024 minimalac u FBiH se povećava: EVO KOLIKO ĆE IZNOSITI MINIMALNA PLATA

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine najavio je da će od 1. januara u Federaciji BiH biti minimalna plata 1.000 KM, a možda i 1.100 KM.

To je Šatorović rekao u podcastu za magazin Buka

Očekujemo da to u septembru bude finalizirano kroz Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Dom naroda kako bi od 01.01.2024. Bosna i Hercegovina sa ubjedljivo posljednje pozicije po pitanju najniže plate u Evropi došla na neki nivo blizu Hrvatske, a dosta iznad Republike Srpske, Makedonije i zemalja u okruženju – rekao je Šatorović za Buku.

1.000 KM je nasušna potreba, ona je bila potrebna i prije dolaska ove vlade. Međutim imali smo jedan potpuno drugačiji odnos spram radnika jer, podsjetiću Vas, da je prethodna vlada predložila parlamentu, a parlament usvojio Zakon u radu zbog čega je 500.000 radnika otišlo van granica BiH jer su radnici tim zakonom iz 2016. potpuno obespravljeni – dodao je Šatorović.

Vjeruje da neće biti problema u provedbi zakona te da poslodavcima neće biti problem isplatiti minimalac od 1.000 KM. Rekao je kako je zadovoljan saradnjom sa novom vladom za koju kaže da je daleko bolja od prethodnog saziva, prenosi Hayat

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x