Klikom na sliku zatvorite prozor.

“SRUŠIĆEMO SE! MRTVI SMO!” Posljednje riječi pilota Er Fransa koji su zaspali u “NEBESKOM TITANIKU”: Kada su shvatili šta se dešava BILO JE KASNO (VIDEO)

“SRUŠIĆEMO SE! MRTVI SMO!” Posljednje riječi pilota Er Fransa koji su zaspali u “NEBESKOM TITANIKU”: Kada su shvatili šta se dešava BILO JE KASNO (VIDEO)

Let Er Fransa 447 pao je u more dok je putovao iz Rio de Žaneira u Pariz 2009. godine, a aviokompanija je godinama bila upletena u pravni spor.

Pilot je “erbas 330”, koji su kasnije zvali “nebeski Titanik”, strmoglavio u okean ubivši sve u avionu, a prije udara je izgovorio je jezive posljednje riječi. Avion je pao 2009. godine, odnevši živote 228 putnika dok je putovao iz Rio de Žaneira u Pariz.

Er Frans je bio upleten u pravni spor, optužen da je krivično odgovoran za ubistvo iz nehata zbog smrti 228 ljudi, a oslobođen je te tužbe nakon dugogodišnjeg procesa.

Ponašanje pilota – Marka Duboa (58), Davida Roberta (37) i Pjera Bonina (32) – bili su ono što je sporno. Tokom naknadne istrage ispostavilo se da su dvojica pilota zaspala, jedan za drugim, kada je trebalo da upravljaju avionom.

Snimljeni razgovori u pilotskoj kabini također su otkrili zastrašujući posljednji razgovor pilota kada su se probudili i shvatili šta se dešava.

Manje od dva minuta nakon što je ključna oprema za letenje otkazala, počela je panika. Moglo je da se čuje kako Robert govori: “Jebo*e, srušićemo se! Nije istina! Šta se dešava?” Ili Robert ili Bonin zatim dodaju: “Jebo*e, mrtvi smo.”

Zatim, četiri sata i 15 minuta nakon leta preko kontinenta, avion se srušio u Atlantik.

Bonin, koga su zbog pozicije i godina nazivali “kompanijskom bebom”, bio je primoran da upravlja teškim letom dok su njegovi nadređeni spavali. Izvještaj je glasio: “S obzirom na to da let traje dugo i da pored sebe ima mlađeg pilota za komandama, Duboa je odlučio da je vrijeme da se naspava.”

Kapeta ostao budan sa ljubavnicom?

Alan Bulard, koji je vodio istragu, bio je nepokolebljiv u svojoj kritici Duboa. Rekao je: “Da je kapetan ostao na poziciji kroz zonu međutropske konvergencije, to bi mu odložilo san za ne više od 15 minuta, a zbog njegovog iskustva, možda bi se priča završila drugačije. Ali ne vjerujem da ga je umor natjerao da ode da spava. To je više ličilo na uobičajeno ponašanje, dio kulture pilotiranja u Er Fransu. I njegov odlazak nije bio protiv pravila. Ipak, to je iznenađujuće.”

Kasnije je otkriveno da je Duboov umor vjerovatno bio povezan sa time što je prethodne noći bio budan sa svojom ljubavnicom – hostesom i operskom pjevačicom koja nije bila na dužnosti.

Ona je također poginula na ovom letu. Duboa je to čak priznao u kabini, rekavši: “Nisam dovoljno spavao sinoć. Jedan sat – nije dovoljno.”

Ključnim detaljima je trebalo dvije godine da se otkriju jer je diktafon leta ležao na dnu mora, kao i tijela. Er Frans je poricao da su piloti koje je angažovao nesposobni. Međutim, nije im trebalo dugo da unaprede obuku pilota.

Sudija je kasnije presudio da je “nemoguće dokazati” korporativnu krivicu jer istražitelji nisu utvrdili kršenje pravila od strane Erbasa ili Er Fransa u vezi sa greškama pilotiranja koje su uzrokovale avionsku nesreću.

(Mondo)

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x