“KAKAV MEMORIJALNI CENTAR U SREBRENICI, NEKA GA SCHMIDT NOSI SA SOBOM” Jeziva Dodika izjava

“KAKAV MEMORIJALNI CENTAR U SREBRENICI, NEKA GA SCHMIDT NOSI SA SOBOM” Jeziva Dodika izjava

Vožd iz Laktaša ili, službeno, predsjednik manjeg bosanskoghercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik u četvrtak je ponovo brutalno vrijeđao visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta nazvavši ga “potomkom fašista”, nezadovoljan time što je Schmidt dan ranije donio odluke kojima je proširio djelokrug djelovanja memorijalnog centra u Srebrenici.

“Dođe čovjek koji je potomak fašista i naroda koji je počinio holokaust i nama drži predavanja na tu temu”, kazao je Dodik novinarima komentirajući Schmidtovu odluku

“To je za nas nebitno, kakav Memorijalni centar, neka ga nosi sa sobom!”, poručio je Dodik, odgovarajući na novinarsko pitanje o Schmidtovim zakonskim izmjenama kojim je predviđeno formiranje “instituta za nauku i obrazovanje”.

Visoki predstavnik je u srijedu učestvovao u obilježavanju 20. godišnjice osnivanja Memorijalnog centra u Srebrenici, uspostavljenog kako bi čuvao uspomene na genocid što su ga nad Bošnjacima 1995. počinili pripadnici agresorke srpske vojske i policije ubivši više od osam hiljada osoba.

Schmidt je u srijedu objavio kako je temeljem svojih ovlasti donio odluke kojima je proširio ovlasti i zadaće memorijalnog centra s ciljem da se kontinuirano istražuju sve okolnosti koje su dovele do srebreničkog genocida, kao i da se uspostavi poseban sistem obrazovanja mladih koji trebaju o tome znati sve činjenice.

Schmidt je kazao kako je to sastavni dio napora da se suprotstavi relativiziranju zločina i osporavanju sudski potvrđenih činjenica o ratnim zločinima, a istovremeno je pozvao vlasti u BiH da što prije, a najkasnije do kraja ove godine, osiguraju da svi osuđeni za ratne zločine budu registrirani u domaćim kaznenim evidencijama kao i da im se zabrani sudjelovanje na izborima i imenovanje na različite dužnosti.

Najavio je kako će u protivnome on djelovati i nametnuti odgovarajuće odluke, prenosi Radiosarajevo

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x