DOŠLA MLADA SNAJKA NA SELO I SVEKRVA JOJ KAŽE:

DOŠLA MLADA SNAJKA NA SELO I SVEKRVA JOJ KAŽE:

Došla mlada snajka na selo i svekrva joj kaže: “Snajka u pet će ustaneš da naraniš stoku i krmad, u šest da pomuzeš Šarulju i naraniš pilići, u sedam da probudiš mene i svekra …

da postavis sofru…da skuvas ručak.. itd..itd..”
Priča tako svekrva, nabraja i ne staje..kad dođe do večeri kaže svekrva:

“Oko sedam da ugreješ vodu da opereš svekru noge.” A snajka će kroz zube “Do k***a!” Na to će svekrva :”Ne do k***a, do kolena!”

BONUS

Itekako zna za sebe, Nikki Pennington je mučila anksioznost, odnosno stanje koje se očituje osjećajem nekakve unutarnje tjeskobe i panike. Osoba koja joj je cijeli život pružala podršku i smirivala je u takvim situacijama nedavno je umrla, a njen muž joj je otkrio tajnu koju je dugo čuvao za sebe. Nikki je svoju dirljivu priču podijelila na internetu.

Anksioznost je dio moga života otkako znam za sebe. Ako imate anksioznost onda znate kako je kad imate jednu osobu koja zna kako vam pomoć i smiriti vas u teškim situacijama. Za mene je ta osoba bila moja mama. Uvijek je znala što treba reći, kako mi to treba reći iu kojem trenutku. Njene riječi su uvijek bile jače od moje tjeskobe. Automatski sam podrazumijeva da će uvijek biti tu kad je trebalo, no da se nedavno promijenilo.

Nekoliko tjedana nakon što smo se muž i vjenčali, počela sam se osjećati loše pa sam mu rekla da odmah trebam nazvati mamu. On je na trenutak stao i rekao “A zašto ne pričaš malo sa mnom o tome? Pokušaj.”

Advertisements

Pokušala sam, dala sam mu priliku da smiri moj napad na tjeskobe. Odjednom sam se osjećala kao da pričam s mamom, osobom koja mi je uvijek pomagala u ovakvim situacijama. Počela sam je sve rjeđe zvati u trenucima kad mi je trebala pomoć zbog anksioznosti, a ona nikad nije pitala zašto.

Na dan kad mi je majka umrla, nazvala sam ga i rekla mu “Moja osoba je otišla. Ona koja me voljela sa svim mojim nedostacima. Jedina osoba koja je mogla otjerati moje strahove. Otišla je.”

Advertisements

Tada sam počeo pričati o mojoj majci. Priču za koju nikad nisam ni znala jer ona nije htjela da znam za nju. Rekao mi je da mi je ona na dan našeg vjenčanja dala papir s naslovom “Kako biti Nikkijina osoba”. Bile su to upute u kojima je pisao što mi treba reći kada me počne mučiti tjeskoba. Na papiru je pisao:

“1. korak: Samo je slušaj

korak: Još malo slušaj
korak: Ne pokušavaj riješiti njen problem
korak: Reci joj da razumiješ
korak: Samo nastavi slušaj dok se sama ne smiri. Smirit će se, tako uvijek bude. Ona to još uvijek ne zna, ali ona je ta koja se uvijek sama smirila.”
Mama je prestala biti ona moja ‘osoba’ ne zato što je ona to htjela nego zato što željela mog muža nauči kako se treba ponašati kada više ne bude. Prestala je biti moja ‘osoba’ kako bi znala da ću uvijek imati nekoga tko će mi moći pomoći.

Mama, svejedno ćeš zauvijek biti moja ‘osoba’.”
BONUS: 👇🏻 🤩 🤩 👇🏻

U liječenju svih hiperpigmentacija, pa tako i melazme, najvažnija je dobra prevencija – a to je zaštita od djelovanja UV zraka

U površinskom sloju kože, epidermisu, specijalizirane stanice melanociti proizvode smeđi pigment melanin, koji se u formi granula premješta na površinu kože i, ovisno o količini i raspodjeli, diktira boju kože. Melanin se proizvodi iz aminokiseline tirozina pod djelovanjem enzima, a njegova osnovna uloga je zaštita kože i cijelog organizma od štetnog djelovanja sunčeva zračenja.

Proizvodnja melanina, pa tako i boja kože, ovisi o dva bitna činitelja: našoj genetskoj predispoziciji, koja određuje prirodnu boju kože i izloženosti UV zračenju. Izlaganje suncu može znatno promijeniti prirodnu boju kože, jer pod utjecajem sunčevih zraka koža tamni, a učinak traje nekoliko dana ili tjedana. Tamnjenje kože obrambena je reakcija protiv oštećenja izazvanih djelovanjem UV zraka. Zato osobe izrazito osjetljive na djelovanje sunčeva zračenja, bilo prirodno ili zbog određenih stanja, moraju svojoj koži pružiti najvišu razinu zaštite od sunca.

Poremećaji pigmentacije, kod kojih sunce igra važnu ulogu, nazivaju se hiperpigmentacije. One nastaju zbog povećana broja pigmentnih stanica u koži ili zbog pojačana stvaranja pigmenta melanina koji se može odlagati u epidermisu (hipermelanoze) ili dermisu. Osim sunca, za stvaranje hiperpigmentacija bitni su još genetski i hormonalni činitelji.

Najčešći oblici hipermelanoze

Staračke pjege (solarni lentigo) javljaju se kod osoba svjetlije puti, starijih od 40 godina, na dijelovima tijela koji su često izloženi suncu: čelo, obrazi, nos, podlaktice, gornja strana šake, ramena i prsa (dekolte).

Sunčane pjege (ephelides) su brojne sitne tamne mrlje koje se javljaju kod osoba svjetlije puti već u dječjoj dobi. Njihov broj i veličina povećavaju se starenjem, a najviše se razvijaju na nadlanicama, licu, vratu, dekolteu i nogama.

Melazma (chloasma) očituje se kao pojava smeđih do tamnije sivih mrlja nepravilna oblika, uglavnom na čelu ili obrazima, katkad i na bradi. Njezin razvoj pospješuje suvišak estrogenih hormona, pa se često javlja potkraj trudnoće, zbog čega se još zove “maska trudnoće”. Budući da su joj trudnice osobito sklone, ne bi smjele boraviti na suncu, a da kožu nisu zaštitile sredstvom s visokim zaštitnim faktorom. Javlja se i kod žena koje uzimaju hormonsku terapiju, a može biti uzrokovana i uzimanjem nekih drugih lijekova. Iako rijetko, može se pojaviti i kod muškaraca nakon izlaganja kože suncu.

Melazma i sunčane pjege najčešći su tipovi tamnih mrlja i potpuno su dobroćudne lezije. Stoga dobro pazite da sunčanu pjegu ne zamijenite madežom. Primijetite li bilo kakvu promjenu madeža u veličini, boji ili obliku, odmah se javite liječniku.

Boja tena može biti neujednačena, što je tipično za fotostarenje kože izazvano pretjeranim izlaganjem sunčevu zračenju.

Sunčane pjege
Melazma

Staračke pjege

Kako spriječiti fotostarenje?

U liječenju svih hiperpigmentacija, pa tako i melazme, najvažnija je dobra prevencija, to jest zaštita od djelovanja UV zraka. Osobe s tim problemom trebaju se od sunca štititi ne samo ljeti, nego tijekom cijele godine, a zaštitni faktor mora biti visok, najbolje SPF 50+.

Odgovorno ponašanje najbolja je zaštita od fotostarenja kože. U skladu s tim:

izbjegavajte dugotrajno izravno izlaganje kože na suncu, posebno između 11 i 16 sati
odaberite proizvode sa vrlo visokim zaštitnim faktorom
odaberite proizvode širokog spektra UVB-UVA zaštite
ponavljajte nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca svaka 2 sata
nanosite proizvod za zaštitu od sunca svakodnevno, a ne samo u vrijeme značajnog izlaganja suncu
koristite zaštitnu odjeću: šešire širokog oboda za zaštitu lica, ušiju i vrata, sunčane naočale s UV filterom, majicu.

Ducray Melascreen – program za prevenciju i korekciju fotostarenja
Ducray Melascreen PHOTO-AGING linija nudi potpun program za prevenciju i korekciju znakova fotostarenja. Proizvode čine ekskluzivni i u dermatologiji vodeći djelatni sastojci – azelaična kiselina, glikolna kiselina, hijaluronska kiselina, vitamin E, vitamin C i niacinamid – s dokazano visokom učinkovitošću protiv znakova fotostarenja.

Melascreen PHOTO-AGING Noćna krema omogućava sveobuhvatnu noćnu njegu s djelovanjem na ujednačavanje tena, korekciju bora i intenzivnu hidrataciju. SynerWhite® je ekskluzivni kompleks koji djeluje na korekciju tamnih mrlja, a hijaluronska kiselina hidratizira dermis, pa koža postaje čvršća, a bore zaglađenije. Bogato hrani, njeguje i hidratizira kožu tijekom cijele noći, pružajući i do šest sati hidratacije. Nanosi se navečer na područje lica, vrata i dekoltea, nakon primjene Melascreen PHOTO-AGING Global seruma.

Melascreen PHOTO-AGING Global serum korigira tamne mrlje, zaglađuje bore i učvršćuje kožu. Nanosi se svakodnevno, ujutro i/ili navečer, na lice, vrat i dekolte, pri čemu ne smijemo zaboraviti na svakodnevnu zaštitu od UV zračenja koju pruža Melascreen UV SPF50+.

Melascreen PHOTO-AGING Global njega za ruke SPF50+ djeluje na posvjetljivanje tamnih mrlja, učvršćuje i zaglađuje te bogato njeguje kožu. Nanosi se svakodnevno, tijekom cijele godine, po potrebi i nekoliko puta na dan.

Melascreen UV SPF50 + bogata i lagana krema su prva fotozaštitna njega 2 u 1 za prevenciju i korekciju tamnih mrlja, i svih drugih znkova fotostarenja. Visoko fotostabilni sustav filtara pruža maksimum UVB zaštite i pojačanu UVA zaštitu. Tekstura je vrlo ugodna za primjenu i nudi zaštitu za sve tipove prilagođenu svakodnevnoj primjeni.

Starenje kože je neizbježno, no pravilnom zaštitom i svakodnevnom njegom možemo odgoditi nastanak i smanjiti vidljivost već postojećih znakova fotostarenja!

Koža, osobito lica, ogledalo je naših godina. Nakon tridesete na licu se postupno počinju pojavljivati znakovi starenja, u obliku borica i bora, te smeđih mrlja. Započnemo li na vrijeme voditi brigu o svojoj koži i ujedno spoznamo što sve ubrzava njezino starenje, možemo dulje održati mladenački izgled svoje kože. No, valja prepoznati čimbenike koji nam u svakodnevnom životu iz dana u dan najviše štete, odnosno suočiti se sa svojim navikama.

Zato je dobro postaviti sebi nekoliko pitanja i pokušati pronaći odgovore na njih: koliko vremena boravimo na suncu, koristimo li dovoljnu zaštitu od negativna utjecaja sunčevih zraka, koliko dugo spavamo, kakva je naša prehrana, koliko smo dobri u upravljanju stresom, jesmo li i koliko fizički aktivni…

Što sve utječe na starenje kože

Prirodni čimbenici starenja kože su svi oni na koje ne možemo utjecati, to jest izvan su naše kontrole. Oni uključuju:

genetsko naslijeđe – nekim osobama znakovi starenja kože počet će se pojavljivati prije negoli drugima ili će biti izraženiji zbog njihove genetske sklonosti;
smanjena aktivnost staničnih funkcija – proces starenja započinje slabljenjem staničnih funkcija, npr. usporavanjem metaboličkih i regeneracijskih procesa;
klimakterij – hormonalne promjene za vrijeme menopauze uvelike utječu na proces starenja kože.

Osim prirodnih čimbenika, postoje i oni čiji utjecaj na starenje kože možemo kontrolirati ako promijenimo navike i odaberemo zdraviji način života. To su:

pušenje – kod pušača se u koži povisuje razina enzima matriksmetaloproteinaze, zbog čega se kolagen razgrađuje i smanjuje njegova proizvodnja. Kao posljedica toga nastaju bore i smanjujese elastičnost kože. Pušenje dovodi i do sužavanje krvnih žila, a time i do smanjene opskrbe kože kisikom, što dodatno negativno utječe na kožu, ali i zdravlje u cjelini;
prekomjerno izlaganje suncu – prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama izaziva fotostarenje ili prijevremeno starenje kože. Koža na područjima koja se prekomjerno izlažu suncu izgleda starije u odnosu na dob. Fotostarenje se očituje suhom, stanjenom, naboranom, žućkastom kožom s neravnomjernim smećkastim mrljama i proširenim kapilarama. Ultraljubičaste zrake (ponajprije UVA) prodiru u dublje dijelove kože i oštećuju strukturu kolagenih i elastičnih vlakana, zbog čega se gube gipkost i elastičnost kože, kao i sposobnost vezanja vode, uz postupno razvijanje naborane i suhe kože;
onečišćenje zraka – onečišćenje zraka šteti koži na isti način kao i pušenje;
klima – ekstremni klimatski uvjeti (visoke temperature, vrlo hladne, oštre i vjetrovite zime) također se nepovoljno odražavaju na našu kožu;
prehrambene navike – pravilna i uravnotežena prehrana bitna je za zdrav izgled kože. Najvažniji nutrijenti koji pomažu zdravlju kože su omega-3 masne kiseline te većina vitamina i minerala. Posebno važni su antioksidansi, kojih ima u voću i povrću, osobito u citrusima, koji sadrže vitamin C. Vitamin C je antioksidans koji smanjuje broj slobodnih radikala, molekula koje pospješuju štetne oksidativne procese u stanicama, što za posljedicu ima smanjenje elastičnosti, pojačano starenje kože i pojavu bora;
nedostatak sna – premalo sna čini nas starijima, a i osjećamo se umorno;
stres – kako bismo spriječili prerano starenje kože, potrebno je koliko je moguće držati stres pod kontrolom i svjesno nastojati smanjiti izloženost stresu, ljutnju, mrštenje i zabrinuti izraz lica.
Kako ublažiti znakove starenja

Znanstvena istraživanja pokazala su da, ako se nakon tridesete godine započne s anti-age tretmanima, lice može dugo vremena zadržati mladolik izgled.

Medicinski piling glikolnom kiselinom – Prvi korak u tom smjeru su lokalni tretmani, koji se izvode ambulantno i omogućuju restrukturiranje kože lica i popunjavanje bora. Idealan i jednostavan dermatološki tretman koji će restrukturirati kožu lica, zagladiti sitne bore, rehidrirati i vratiti sjaj umornoj i sivoj koži je medicinski piling glikolnom kiselinom. Tretman je jednostavan i ne zahtijeva izostanak s posla.
Kako bi se dobila nova koža, medicinskim pilingom uklanjaju se slojevi kože zajedno s nepravilnostima koje se na njoj javljaju (ljuštenjem, guljenjem, skidanjem). Glikolna kiselina uklanja površinski sloj kože (epidermis) i dugotrajno stimulira potkožno tkivo te tako potiče kožu na obnavljanje.
Medicinski piling glikolnom kiselinom provodi se u nizu od najmanje pet tretmana u razmacima od dva do tri tjedna. Kako bi se postigli što bolji rezultati, prijeko je potrebna njega kože prije i nakon pilinga posebno prilagođenim čistačima i kremama. Prije tretmana medicinskim pilingom u pravilu je poželjno provesti pripremu najmanje dva tjedna, a nakon pilinga zaštititi kožu od negativna utjecaja sunčevih zraka kremom za zaštitu od sunca s maksimalnim zaštitnim faktorom (SPF 50+) kako bi se sačuvao učinak postignut medicinskim pilingom.

Hijaluronska kiselina – Najbrži i najučinkovitiji način za popunjavanje i prevenciju daljnjeg produbljivanja bora je tretman injektivnim proizvodima na bazi hijaluronske kiseline (fileri ili punila). Ubrizgana u kožu na mjestu bore, hijaluronska kiselina mehanički, svojim volumenom, ispunjava boru. Osim povećanja volumena, hijaluronska kiselina će i rehidrirati kožu jer na sebe veže molekule vode i tako koži daje punoću i elasticitet. Učinak je vidljiv odmah nakon tretmana, a traje i do dvanaest mjeseci, ovisno o proizvođaču, to jest proizvodu koji se koristi, o strukturi kože, načinu života, dobi, mjestu primjene i tehnici injiciranja. Svaki idući tretman dat će trajnije i bolje rezultate, jer hijaluronska kiselina dodatno potiče razvoj vlastitoga vezivnog tkiva u koji se ubrizga.
Kao i medicinski piling glikolnom kiselinom, tako je i tretman injektivnim proizvodima na bazi hijaluronske kiseline jednostavan, kratko traje i ne zahtijeva odvojenost od svakodnevnog života.

Kombinacija medicinskog pilinga i hijaluronske kiseline – Daje najbolje rezultate u očuvanju mladolikog izgleda kože lica.

Starenje kože ne možemo zaustaviti, jer je pojava nekih znakova starenja ipak neizbježna. Međutim, promjenom stila života, redovitom njegom kože, brigom o koži i primjenom anti-age tretmana možemo ublažiti znakove starenja i održavati mladolik i svjež izgled iz godine u godinu.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x