PODMORNICA MOŽE DA IMPLODIRA – ŠTA TO ZNAČI? Evo kako izgleda proces obrnut od EKSPLOZIJE

PODMORNICA MOŽE DA IMPLODIRA – ŠTA TO ZNAČI? Evo kako izgleda proces obrnut od EKSPLOZIJE

Šta znači riječ “implodirati”, koju sve češće čujemo vezanu za slučaj nestale podmornice “Titan”?

Riječi “implodirati” i “implozija” sve češće se ponavljaju ovih dana, vezane sa slučaj nestale podmornice “Titan”. Zarobljena na dubini od skoro četiri kilometra, sa petoro putnika unutra, podmornica je u velikoj opasnosti jer vazduha nestaje, a priisak okolne vode u blizini olupine “Titanika” preti.

Šta znači implodirati?

Stručnjaci su pominjali da bi zbog ogromnog pritiska vode na toj dubini podmornica mogla da implodira. Ali šta znači implodirati?

U pitanju je proces “obrnut” od eksplozije. Objekat u pitanju se iznenada, nasilno i burno urušava. Za razliku od eksplozije, u kojoj se energija i materija rasipaju od centra ka spolja, u imploziji se događa upravo suprotno, zapremina objekta se smanjuje, a energija i materija se koncentrišu.

Kada se priča o procesu implodiranja, često se upravo podmornice pominju kao primjer. Jedan od najviše korišćenih je primjer podmornice koju spolja ugrožava hidrostatični pritisak okolne vode, ali među čestima u literaturi su i zvezde koje mogu implodirati pod sopstvenim gravitacionim pritiskom.

Pogledajte video koji objašnjava kako stvari implodiraju.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x