DJEČAK UBICA PROMIJENIO PONAŠANJE – POSTAJE NERVOZAN I ZAHTJEVAN: Ljekari brinu, stalno postavlja jedno isto pitanje

DJEČAK UBICA PROMIJENIO PONAŠANJE – POSTAJE NERVOZAN I ZAHTJEVAN: Ljekari brinu, stalno postavlja jedno isto pitanje

Dječak ubica iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” počeo je da pokazuje promjene u ponašanju i komunikaciji, saznaje i prenosi “Blic” od odlično obavještenog izvora bliskog istrazi. Fazu u kojoj je bio miran, gotovo ravnodušan, od prije nekoliko dana zamijenili su prvi znaci nervoze i sve učestalija pitanja kada će biti pušten da izađe na slobodu – što inače nije u planu.

“Dječak ubica sebe posmatra kao normalnu osobu i o sebi govori na taj način. Istovremeno i dalje ne pokazuje kajanje zbog svirepog masovnog ubistva, ili bilo kakvu emociju prema ubijenim drugarima ili svojoj porodici, koju je također doveo u jezivu situaciju, posebno mlađu sestricu, ni krivu ni dužnu”, kaže izvor “Blica”.

Sagovornik objašnjava da dječak ubica iskazuje niz promjena u ponašanju. “Burno reaguje na male, gotovo beznačajne povode, ili čak i bez povoda. Iskazuje nervozu i riječima i pokretima, sve češće zapitkuje i zahtijeva. Ali uvijek se sve vrti oko njega i sva pitanja koja postavlja vezana su isključivo za njega i njegov komfor. Ljudi iz spoljnog svijeta ga ne zanimaju! Njegova nervoza nije povezana sa bilo kakvim kajanjem zbog masovnog ubistva. Njega zanima samo on sam”, kaže izvor “Blica”.

Dječak ubica, koji je poslije masovnog ubistva 3. maja smešten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu u Beogradu, u prvi mah je bio smiren i hladnokrvan. Provodio je vrijeme u svojoj sobi, odmarao. Sada je, međutim, opuštenost i leškarenje zamijenio šetanjem po sobi i dijelu ustanove u koju je smješten.

“Da li danas izlazim?”

U proteklom periodu bi možda jednom dnevno upitao “da li danas izlazim”, a sada je mnogo nestrpljiviji i to pitanje postavlja i nekoliko puta dnevno. Često insistira na odgovoru zašto je u ustanovi kada je s njim “sve u redu” i zašto je zatvoren “kad je normalan”. Izvor “Blica” blizak istrazi ističe da je u svemu tome uvijek upadljivo da dječak ubica brine isključivo o sebi.

“On ne pokazuje empatiju i brigu prema roditeljima i porodici, osim ako to nema direktne veze s njegovim komforom. Na primjer, kada pita kada će njegova porodica nešto da preduzme (oko njegovog oslobađanja). Očigledno nije planirao ovakav ishod, da će biti u ustanovi, već da će odmah na slobodu (jer je u trenutku ubistava imao manje od 14 godina i prema srpskim zakonima ne može biti krivično odgovoran za počinjeni zločin, bez obzira na broj žrtava i iskazanu svirepost, prim. nov.)”, kaže sagovornik.

Iz faze u kojoj je umislio da je ispunio ciljeve prešao u fazu suočavanja

Izvor “Blica” ima utisak da je dječak ubica poslije faze u kojoj je umislio da je ispunio svoje ciljeve prešao u fazu suočavanja sa realnošću. U ovom trenutku teško je procijeniti u kom pravcu će se kretati ponašanje dječaka ubice, da li će nervoza kulminirati ili će se isprazniti kroz šetnje i propitkivanja. “Kod njega je već ustanovljeno da postoji opasnost od ponavljanja istog, sličnog ili još svirepijeg djela”, kaže sagovornik “Blica”.

(Blic)

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x