OTKRIVAMO ŠOKANTNE DETALJE IZ DNEVNIKA KOSTE KECMANOVIĆA: Roditelji dječaka-ubice intervenisali i u Ribnikaru – ovo nikako nisu smjeli da urade!

OTKRIVAMO ŠOKANTNE DETALJE IZ DNEVNIKA KOSTE KECMANOVIĆA: Roditelji dječaka-ubice intervenisali i u Ribnikaru – ovo nikako nisu smjeli da urade!

Kosti Kecmanoviću, koji je 3. maja izvršio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbjeđenja, u nepunoj školskoj godini opravdana su 204 časa. Kako saznaje portal Republika.rs, ono što je čudno je da su roditelji ooravdali više dana kada je Kosta izostao iz škole nego što je to dozvoljeno. 

Uvidom u elektronski dnevnik pronađeno je da je dječaku koji je ubio devet vršnjaka i pripadnika obezbjeđenja u prvom polugodištu 2022/23. potvrdom ljekara opravdano 20 radnih dana, a opravdanjem roditelja osam radnih dana. Ovo je uzeto kao nepravilnost rada škole, jer zakon predviđad a roditelj može da opravda samo tri dana kada dijete izostaje iz škole.

U drugom polugodištu školske 2022/2023. godine učenik je bio odsutan 14 radnih dana opravdanih od ljekara, dok šest izostanaka nije regulisano.

– Ukupan broj opravdanih izostanaka koje je načinio učenik je 204 i šest neregulisanih. Škola ne raspolaže relevantnom dokumentacijom o razlozima izostanka učenika – piše u izvještaju.

Detalji izvještaja Republičke prosvetne inspekcije nakon vanrednog nadzora, koji su objavljeni, pokazuju da škola nije reagovala na žalbe dece zbog pritiska roditelja u vezi sa ocenama, ali nije sprovela ni postupak verifikacije, na koji je, po zakonu, bila obavezna.

Inspekcija navodi da je 21. oktobra 2022. održana radionica “Reakcija roditelja na moje ocene”. Djeca su izjavila, vidi se iz zapisnika sa časova odjeljenske zajednice, da su pod prevelikim stresom zbog ocjena isključivo zbog reakcije roditelja i takmičarskog duha koji vlada u školi i odjeljenju. Prosvjetni inspektori zamjeraju odjeljenskom starješini jer sa roditeljima nije o tome razgovarao, a izostala je reakcija i pedagoga i uprave.

U izvještaju se ističe i da škola nema rješenje o verifikaciji. To, praktično, znači da ne posluje legalno, jer nije utvrđena ispunjenost propisanih uslova u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava, stručnog kadra… Zamerka direktorki je i da je mjesto pomoćnika direktora popunjeno suprotno Zakonu.

Ministru prosvjete sugeriše se da razriješi organ upravljanja i direktora i imenuje privremeni organ i postavi v. d. direktora. Kako “Novosti” saznaju, razgovori sa potencijalnim kandidatima već su obavljeni, pa se smjena može očekivati ubrzo

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x