Žohari vam napadaju kuću? Evo kako ih se riješiti bez hemikalija – BJEŽAT ĆE GLAVOM BEZ OBZIRA

Žohari vam napadaju kuću? Evo kako ih se riješiti bez hemikalija – BJEŽAT ĆE GLAVOM BEZ OBZIRA

Žohari su štetočine s kojima će se mnogi obračunati pozivom dezinfekcijskoj službi. S druge strane, pojedinci su svjesni kako najbolja sredstva kojima će se riješiti žohara već imaju u svojim ormarićima.

Stručnjaci za suzbijanje štetočina tvrde da se žohara možete učinkovito riješiti uz pomoć pet prirodnih sredstava, a većinu vjerojatno već imate kod kuće- od taloga kave do deterdženta za suđe.

Ovi repelenti mogu pomoći da se riješite žohara trajno i na prirodan način. Naravno, bolje je spriječiti nego liječiti, pa HomesAndGardens donosi i savjete kako obeshrabriti žohare da uopće uđu u vaš dom. Prema ovlaštenoj entomologinji i tehničkoj direktorici u Braman Termite & Pest Elimination Natashi Wright, borba protiv žohara ne mora uključivati jake hemikalije i toksine te predlaže pet učinkovitih metoda.

1. Šećer i boraks
“Boraks je učinkovit za najezdu žohara jer će polako isušiti egzoskelet insekata, utjecati na njihov probavni sistem i na kraju ih ubiti”, kaže Natasha te preporučuje da pomiješate boraks i šećer u omjeru 3:1 prije nego što domaćim deterdžentom tretirate mjesta na kojima ste ih primijetili.

2. Ulje paprene metvice
Ulje paprene metvice među najučinkovitijim je sredstvima za suzbijanje štetočina na tržištu, pa stoga ne čudi da je učinkovito i u suzbijanju najezde žohara.

“Sprej s uljem paprene metvice može odvratiti žohare na netoksičan način i siguran je za korištenje u blizini djece”, kaže Natasha.


3. Deterdžent za suđe
Ako znate kako očistiti prostirku ili ukloniti mrlje od kafe s vaše omiljene tkanine, možda već znate koliko je moćan deterdžent za suđe. Međutim, on može pomoći i u borbi protiv žohara.

“Mješavina vode i deterdženta može ugušiti i ubiti žohare, a posebno je učinkovita protiv njemačkih žohara. Pomiješajte četiri žlice deterdženta za suđe u litri vode i poprskajte na mjesta gdje ste primijetili njihovu aktivnost”, kaže entomologinja.

4. Talog kafe
Jeste li znali da talog kave možete koristiti za čišćenje namještaja? I da je talog kafe dobar za biljke? Pa, također možete upotrijebiti malo ostataka iz aparata za kafu da odvratite žohare, ali ne na način na koji mislite. Naime, žohare privlači aroma mljevene kafe, a to možete iskoristiti kao zamku.

“Stavite talog u male papirnate čaše i stavite ih u staklenke napunjene vodom, a zatim stavite staklenku na zidove ili podnožja na kojima ste vidjeli žohare”, objašnjava stručnjakinja.

Miris će namamiti štetnike u zamku odakle ne mogu pobjeći, tako da se sadržaja možete riješiti sljedeći dan.

5. Sok limuna
“Sok limuna pruža opciju eliminacije mirisom, budući da limun ima prirodna antipatogena svojstva koja su žoharima odbojna”, kaže Natasha.

Stručnjakinja preporučuje dodavanje dvije do tri kašike limunova soka u nekoliko litara vode. Nakon što ste dobro promiješali tekućinu, u nju uronite krpu, ocijedite je te prebrišite problematična područja, piše 24sata.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x