APOKALIPTIČNI PRIZORI, ZA DVA SATA PALO 120 LITARA KIŠE Potop u dvije opštine u Srbiji, proglašena vanredna situacija, scene su zastrašujuće (VIDEO)

APOKALIPTIČNI PRIZORI, ZA DVA SATA PALO 120 LITARA KIŠE Potop u dvije opštine u Srbiji, proglašena vanredna situacija, scene su zastrašujuće (VIDEO)

Unopštini Petrovac na Mlavi, zbog velikih padavina noćas i jutros, proglašena je vanredna situacija. Tamo je samo jutros od pet do sedam sati palo oko 120 litara kiše po metru kvadratnom što je dovelo do zagušenosti kišne kanalizacije i izlivanja vode. U jutarnjim satima u pojedinim dijelovima grada voda je dosezala do polovine vrata automobila, što se može vidjeti na snimcima koji kruže društvenim mrežama.

– Vanredna situacija je prevashodno proglašena kako bi se omogućilo angažovanje neophodne mehanizacije koja će učestvovati na otklanjanju opasnosti i popravljanju oštećene infrastrukture – rekla je Hristina Đorđević, šefica kabineta predsjednika opštine Petrovac na Mlavi.

Najkritičnije u selu Leskovac

Ona je oijcenila da je zbog velikih padavina u cijeloj opštini došlo do porasta nivoa vode u rekama prvog i drugog reda, kao i u njihovim bujičnim pritokama i potocima, a došlo je i do pojave podzemnih voda.

https://www.instagram.com/reel/CwAVsCXNww_/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a8954ed6-fa3c-420f-93b9-42f60c3f97e2

Mi smo u stalnom kontaktu sa građanima i obavešteni smo da su imali problema sa podzemnim vodama, da je negde i putna infrastruktura narušena. Najkritičnije je u selu Leskovac gde je poplavljen najveći broj domaćinstava, zatim u selu Šetonje. Najvažnije je da nema povređenih. U Ranovcu, Vitovnici i Melnici nisu poplavljene kuće već su se izlile u njive bujične reke Vitovnička i Stamnička, u koje se slivaju bujični potoci. U Petrovcu imamo prijavu da je voda ušla u podrume – kazala je Đorđević.

Još uvijek nema informacija koliko je tačno domaćinstava i oranica poplavljeno jer tek slijedi procjena. Članovi Štaba za vanredne situacije i predsednici mjesnih zajednica su na terenu kako bi se što prije utvrdila šteta i počelo sa otklanjanjem posljedica. Oni su uputili molbu građanima da štabu prijave ukoliko su im domaćinstva ili oranice oštećeni poplavom.

https://www.instagram.com/reel/CwAVRF9NHUe/?utm_source=ig_embed&ig_rid=80b1f160-ecfe-42f4-9225-6e89fed9edb3

Vanredna situacija i u opštini Žagubica

Vanredna situacija proglašena je i na dijelu teritorije opštine Žagubica za naselja Ribare, Osanica, Krepoljin, Sige, Milanovac, Krupaja, Bliznak, Medveđica i Breznica.

U ovom kraju palo je, prema procjeni Predraga Ivkovića, zamjenika predsjednika opštine, najmanje oko 100 litara kiše po metru kvadratnom. U desetak stambenih objekata ušla je voda,a najviše je stradala infrastruktura, atarski i lokalni putevi u selima u kojima je proglašena vanredna situacija.

– U Žagubici je formirana komisija za procenu štete, a nadaju se pomoći države u saniranju. Trenutno je na snazi izmena režima saobraćaja na deonici Krupaja – Krepoljin i Petrovac na Mlavi – Krepoljin. Došlo je i do odrona na nekoliko mesta na putu Krepoljin – Despotovac u naselju Milanovac. Saobraćaj se odvija usporeno, na više mesta jednom kolovoznom trakom. Ekipe su na terenu i rade na raščišćavanju – saopštili su iz JP „Putevi Srbije”, piše Politika.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x