NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE NAJSKUPLJI MED NA SVIJETU: Zbog ČUDOTVORNOG sastojka, samo 500 grama košta više od 270 MARAKA

NOVAK ĐOKOVIĆ JEDE NAJSKUPLJI MED NA SVIJETU: Zbog ČUDOTVORNOG sastojka, samo 500 grama košta više od 270 MARAKA

Manuka med, koji jede Novak Đoković, ima neprocjenjivu vrijednost.

U svojoj knjizi “Serviraj za pobedu” iz 2013. godine, Novak Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane. Konzumira ga tako što svakog jutra pojede dvije kašičice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Uz to, ponekad ga uzme i tokom dana, kao i na terenu između setova. Jednom prilikom je otkrio da će vam čokolada dati “vau” efekat, ali kroz pola sata izgubićete energiju. Novaku je energija potrebna tokom cijelog dana, zbog čega konzumira najskuplji med na svijetu. Zašto je najskuplji?

Manuka med je proizvod čije se “lažne” varijante šire širom svijeta. Dobija se od cvjetova biljke manuke, odnosno od grma koji raste na Novom Zeladnu. Med je poznat po glavnom sastojku koji mu ujedno i diže cijenu – metilglioksal (MGO), supstanci snažnog antibakterijskog dejstva koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda. Zato se manuka meda smatra najzdravijim na svijetu.

manuka-med

O ovoj supstanci sprovedeno je i istraživanje. Njemački naučnici odlučili su da uporede uzorke zaključili da najbolji manuka med sadrži od 38 do 761 mg/kg, dok običan ima do 5 mg/kg. Med koji sadrži mnogo ovoj sastojka, uvijek bude skuplji. Primjera radi, med sa 100 mg/kg košta oko 100 KM, ali cijena meda sa 500 mg/kg metilglioksala iznosi više od 270 maraka za pola kilograma. Razlika u količini zavisi od sezone i tačnog porijekla, a najbolji je onaj sa divljih područja Novog Zelanda.

Ipak, na tržištu se nalazi puno “lažnog” manuka meda. Stručnjaci savjetuju da se uvijek kupuje samo od sertifikovanih proizvođača.Pravi manuka med nosi oznaku UMF (Unique Manuka Factor) što u prevodu znači “jedinstveni manuka faktor”. Uz tu oznaku stoji i broj, a što je taj broj veći, veći je i kvalitet meda, odnosno, sadrži veće koncetracije MGO-a.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x