NAJEZDA STRŠLJENA U BEOGRADU, ULAZE I U STANOVE KADA “VIDE” OVO! Ubijanje nikako nije pametna ideja, evo i zašto!

NAJEZDA STRŠLJENA U BEOGRADU, ULAZE I U STANOVE KADA “VIDE” OVO! Ubijanje nikako nije pametna ideja, evo i zašto!

0sim smrdljivih buba, nezvani gosti u apartmanima krajem avgusta su i ose i stršljeni! Beograđani su imali neprijatna iskustva sa ovim nezgodnim insektima u Žarkovu i na Novom Beogradu.

Stršljen je ušao u moj stan tokom noći, kada sam čuo zujanje pomislio sam da je smrdljiva buba ili zujac. Međutim, bio je veći od smrdljive bube, a šta je to shvatio sam tek kada je stao. Tada je počela ‘tuča’ i nije ga bilo nimalo lako savladati – kaže rođeni Beograđanin.

Stršljeni izazivaju najviše tjeskobe i to s razlogom – njihov ubod je vrlo bolan i neugodan, teško ih je ubiti, a nikada ne možete isključiti opasnost od burne alergijske reakcije.

Ovaj period godine je vreme kada stršljeni tokom zime traže mesto da se „nasele“, odnosno nađu skrovište, kaže Stefan Stevanović, naš pčelar poznat na društvenim mrežama kao „Pčelinji sin“.

Nije lako izaći na kraj sa ovim škorpionom. Ne treba paničariti i lako ćete pobjeći od njega u prirodi, ali problem nastaje u zatvorenom prostoru. Moći ćete samo gledati kako udara u zidove i zuji iznad vaše glave.

Nije strašno – sve dok se ne osjeća ugroženo, nema razloga da vas napada.

Zato treba biti smiren i izbjegavati nagle pokrete koji ga mogu uznemiriti.

“Kada uđe u stan, ne pokušavajte da ga ubijete, jer može postati agresivan i njegov ubod je mnogo jači od uboda ose i pčele”, kaže pčelar i kaže da se u takvim situacijama možete nadati da će oni nije “odabrao” vašu roletu za skrovište.

Najbolje je otvoriti prozor i sačekati da nepozvani gost ode.

Ako odlučite da ga ubijete, neće biti lako, jer, kako kaže naš sagovornik, stršljen ima tvrdu ljusku.

“Ako počnete da se mlatite oko njega, postaje agresivan. Teško ćete ubiti onoga koji leti, čak i ako ga udarite nečim čvrstim”, upozorava Stefan.

Postoje razne zamke/mamci za stršljene (u koje sami ulaze) koji vam mogu pomoći u ovakvim situacijama.

Smirenost je, međutim, najvažnija, jer – stršljeni su dio prirode oko nas, a najvažniji zakon za suživot ljudi i divljači je “ne diraj mene – ja tebe ne diram”.

Dobro razmislite da li je bolje zatvoriti prostoriju i čekati da insekt izađe kroz prozor, ili se pripremiti i pogoditi ga u pogodnom trenutku, čime se dovedete u opasnost.

Udar bi morao biti vješt, brz i snažan kako bi eliminirao stršljena prije nego što ima priliku uzvratiti vam.

Takođe treba da znate da ga neće svaki udarac ubiti, već ga možda samo omamiti, što vam daje priliku da ga lakše pobedite.

Čačanka je umrla kada je pokušala da ubije stršljena

Imajte na umu da stršljen koji ubode lako može probušiti tkaninu, krpu, ručnik, pa čak i rukavicu.

Čačanka, koja je umrla od uboda 14. jula ove godine, napravila je upravo tu grešku, da je rukama ubila stršljena kojeg je prethodno uspjela da obori.

“Vidjela je stršljena kako joj leti oko glave i pokušala ga otjerati mašući krpom. U tim pokretima ga je oborila na pod i umjesto da ga zgazi nogom, zgnječila ga je istom krpom. Stisnula je stršljen prstima, a zatim je ugrizao”, rekao je tada rođak preminule žene.

Žena (57) nije preživjela najgoru moguću alergijsku reakciju – anafilaktički šok.

Normalno, ubod stršljena nije smrtonosan niti posebno opasan , baš kao ose ili pčele. Međutim, kod ovih insekata najveći su problem alergijske reakcije koje se mogu dogoditi svakome u bilo koje vrijeme.

U slučaju gušenja i burne reakcije, odmah treba pozvati hitnu pomoć koja vam daje anti-šok terapiju. Nažalost, to mogu samo doktori, oni određuju potrebne doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida.

Slično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitajte još x